Saturday, November 18, 2006

Wii were there

Από τις 17 μέχρι τις 21 Νοέμβρη, η Nortec Multimedia είχε την ευγενή καλοσύνη να καλέσει τα μέλη του ελληνικού Nintendo club, σε μια ειδική διαμορφωμένη αίθουσα στο ξενοδοχείο Hilton, έτσι ώστε να υπάρξει μια πρώτη γνωριμία του κόσμου σχετικά με το αναμενόμενο Wii, την πρόταση του Ιαπωνικού κολοσσού στον χώρο της οικιακής διασκέδασης. Η διαμόρφωση του χώρου θύμιζε το event που πήρε χώρα στα Docklands του Λονδίνου τους προηγούμενους μήνες. Έτσι σε περισσότερα από 15 stands, είχαν στηθεί ισάριθμα μηχανήματα Wii, και ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει κάποιες trial εκδόσεις παιχνιδιών που αναμένονται μαζί με το επίσημο release της κονσόλας.

Το πρώτο πράγμα που προκάλεσε εντύπωση, ήταν η αθρόα προέλευση του κόσμου και ειδικότερα η παρουσία ανθρώπων που δεν είχαν τόσο άμεση επαφή με το gaming. Πράγμα που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα της Nintendo, για διεύρυνση δηλαδή του αγοραστικού κοινού πέρα από τους hardcore παίχτες. Ήδη φαίνεται να πετυχαίνει τον σκοπό της από τα στατιστικά του Nintendo DS στην Ευρώπη, αφού το 44% των 6 εκατομμυρίων μονάδων που έχουν πωληθεί, έχουν αγοραστεί από γυναικείο πληθυσμό, πράγμα λογικό αν λάβουμε υπόψη της φιλοσοφίας των τίτλων που έχουν κυκλοφορήσει και αναμένονται ήδη για το DS (βλ. Brain Training, Suduku Master, 42 games). Μεγάλο συν στην εκδήλωση ήταν η φιλικότητα του προσωπικού της Nortec και η άψογη ενημέρωση τους για το σύστημα αλλά φυσικά η μεγαλύτερη ευχάριστη πρόκληση που εκπληρώθηκε ήταν η άριστη συμπεριφορά της κονσόλας και όσων είχε υποσχεθεί η Nintendo.

Ειδικότερα, τα παιχνίδια που παρουσιάστηκαν και ήταν διαθέσιμα για δοκιμή, ήταν τα ακόλουθα : Wii Sports, Wario Ware, Twilight Princess The legend of Zelda, Big Brain Academy, Metroid Prime Corruption, Excite Track, Rayman, Red Steel και το Wii play. Όλα θα είναι διαθέσιμα με το Ευρωπαϊκό Release της κονσόλας στις 8 Δεκέμβρη με εξαίρεση του Wario Ware που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Γενάρη του 2007. Όπως πιθανόν να γνωρίζεται, το χειριστήριο του Wii αποτελείται από το remote που μοιάζει με ένα τυπικό τηλεχειριστήριο οικιακής συσκευής με ένα μικρό εξόγκωμα στο πίσω μέρος για τις μπαταρίες που βοηθά στο πιο άνετο κράτημα και το Nunchuck που περιλαμβάνει έναν τυπικό αναλογικό μοχλό και 2 σκανδάλες στο πίσω μέρος. Και το remote αλλά και το Nunchuck είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες που ερμηνεύουν την όποια κίνηση κάνει ο παίχτης σε αντίστοιχη δράση στο παιχνίδι. Για παράδειγμα, στο Tennis (που περιλαμβάνεται στο Wii Sports) το remote αναλαμβάνει τον ρόλο της λαβής μιας ρακέτας και για να αποκρούσουμε την μπάλα, το μόνο που απαιτείται είναι η εξομοίωση της πραγματικής κίνησης. Ο συμβατικός χειρισμός πηγαίνει περίπατο και πλέον από ένα button που μεταφράζεται σε μια δράση του virtual χαρακτήρα μας, αντικαθίσταται από την ίδια την δράση. Ο μοναδικός ενδοιασμός που υπήρχε σχετικά με τον επαναστατικό αυτό χειρισμό είναι κατά πόσο είναι κουραστικός και άβολος. Ειδικά στο Wii Sports και συγκεκριμένα στο Boxing απαιτούνται γρήγορες κινήσεις και έντονης έντασης, που αφενός απαιτούν πολύ χώρο για να παιχτούν και αφετέρου δεν ενδείκνυνται για πολύ ώρα gaming. Η αλληλεπίδραση Wii και παίχτη είναι πολύ καλή και άμεση και γενικά δεν συναντήσαμε ιδιαίτερα προβλήματα.

Πέρα από το Wii Sports, δοκιμάσαμε το Wii play μια προσφιλή για την Nintendo συλλογή με mini-games, από το duck hunt μέχρι και εννιάμπαλο μπιλιάρδο, όπου το remote μετατρέπεται σε στέκα πολύ εντυπωσιακά. Είδαμε σε δράση επίσης το Metroid. Remote και nunchuck σε συνδυασμό αποτελούν την πιο αυθεντική εμπειρία που μπορεί κάποιος να αποκομίσει από fps. Ακόμα και έτσι πάντως η ακρίβεια του mouse, keyboard δεν επιτυγχάνεται πράγμα λογικό. Το Brain Academy παρουσίαζε κάποια απλά test παρατηρητικότητας και λογικής όπως ακριβώς και στο DS και το Zelda έδειχνε πολύ παραδοσιακό με ριζοσπαστικά όμως πλέον controls.

Επίσης έγινε γνωστό ότι η καρδιά του Wii θα είναι ένας PowerPC των 90nm κατασκευασμένος από την IBM και ότι το chipset της κάρτας γραφικών είναι κατασκευασμένο σε συνεργασία με την ATI. Περιμένουμε με αγωνία την online δυνατότητα του Virtual Console, όπου με ένα μικρό χρηματικό αντίτιμο, θα έχει την ευχέρεια ο χρήστης να αγοράζει κλασσικούς τίτλους από παλιότερα gaming stations τις Nintendo (N64, NES, SNES) αλλά και από το Genesis και το TurboGrafx της NEC.

Γενικά η διοργάνωση στέφθηκε με επιτυχία. Ο κόσμος φάνηκε να διασκεδάζει και να δείχνει εντυπωσιασμένος από την νέα κονσόλα της Nintendo. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε κατά πόσο ώριμο είναι το αγοραστικό κοινό για να αποδεχθεί τις ριζοσπαστικές αλλά σωστά υλοποιημένες ιδέες της Nintendo και κατά πόσο θα αντιμετωπίσει το Wii επαρκώς τα μεγαθήρια της Sony και της Microsoft.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

4 comments:

Dead Disney said...

skata kai vitrioli stin poutanosony kai sto ps3 auto einai to mellon tou gaming reee

wii rulz

Unknown said...

ΒΤW, αν δεν είμαι αδιάκριτος, ποιός πήγε σε αυτή την παρουσίαση; :)

dyolf said...

Εγώ με ένα φιλαράκι. Κάναμε βέβαια το λάθος και πήγαμε στις 17 Νοεμβρίου, οπότε μετά το Wii πήραμε μια γερή δόση τοξικών και καπνογόνων...

Blogger said...

There is shocking news in the sports betting industry.

It has been said that every bettor must watch this,

Watch this now or quit placing bets on sports...

Sports Cash System - SPORTS GAMBLING ROBOT